Vad är det för skillnad på naprapat och kiropraktor?
Om man drabbas av en muskulär smärta eller exempelvis värk - eller stelhet - i leder så kan man komma att behöva professionell hjälp för att bli bra igen. För många så står valet då mellan att boka en tid hos en naprapat eller en kiropraktor. Frågan är vilken av dessa yrkesmän som man ska boka in sig hos och vem av dessa som ger bäst odds på att man återigen ska bli bra?
Svaret är att det nästan helt handlar om vilken typ av skada det handlar om och att det är svårt att peka på att ett av dessa båda yrken är bättre än det andra. Det handlar om två yrken som behövs och som dessutom har väldigt många likheter.
Naprapatin är exempelvis sprungen ur kiropraktiken och handlar om en utveckling av den lära som skapades av DD Palmer i slutet av 1800-talets USA. Denna lära, som fritt översatt betyder att behandla med händerna, togs vidare av Oakley Smith som skapade det som kom att bli vår moderna Naprapati. Namnet naprapati å sin sida kan översättas - från tjeckiska och latin- till korrigera orsak till lidande.
En naprapat utgår från sin grundutbildning
Likheterna är många och både en naprapat och en kiropraktor behandlar även samma typer av skador och kroppsdelar - nacke, rygg, axlar, knän och så vidare - och man gör detta manuellt. Vilket innebär att man använder sig av händerna. Kroppsdelar som är kopplade till rörelse och som gör ont: det är sådana besvär man söker sig till en naprapat eller en kiropraktor för att bli av med. Sanningen är den att det förr kanske fanns större skillnader mellan en naprapat och en kiropraktor, men att det idag handlar om två olika terapeuter som jobbar med väldigt snarlika metoder.
Många vill göra gällande att en kiropraktor exempelvis behandlar ryggar och använder sig av akupunktur mer frekvent. Det stämmer emellertid inte: man ser att många naprapater använder sig av denna teknik som en del av sina behandlingar. Vi skulle säga att skillnaderna ligger i grundfilosofin: en naprapat utgår från sin utbildning och den metodik som hen lärt sig och på samma sätt agerar även en kiropraktor. Därefter kan influenser och vidareutbildningar ytterligare fylla på kunskapsbanken.
Som ytterligare grädde på moset så finns även en tredje yrkesgrupp som även den arbetar ungefär på samma sätt som en naprapat och en kiropraktor. Detta i form av en fysioterapeut - en sjukgymnast. Här kan man välja att se allt från den ljusa sidan: med tre så pass skickliga terapeuter till hands så har man också väldigt goda chanser att bli av med sin smärta, eller hur?
Andra inlägg
- Lagerjobb i Stockholm och Göteborg: Din Guide till En Framgångsrik Karriär
- Omställningsstudiestödet: En Guide för Yrkesverksamma
- Interim Management - En flexibel och effektiv lösning för dagens företag
- Påskägg är en tradition som många ser fram emot varje år
- Chevron Parquet - Hållbara Trägolv i Modern Design
- Träskor och boots för damer från Calou
- Så väljer du rätt spjälsäng
- Solsegel - en snygg och effektiv lösning
- Sök finansiering till er fastighet