Sök finansiering till er fastighet

Dags att investera i en fastighet? Det är ingen dum idé. Rent historiskt så är investeringar i fastigheter säkra sett till avkastning. I samband med kraschen och turbulensen i Sverige runt 92- så var det just de som ägde fastigheter och de som investerade i sådana som kom ut på den andra sidan med mycket pengar på fickan.

Det är lätt att säga att man vill investera i fastigheter, men rent praktiskt så har det visat sig vara betydligt svårare. Trots att det alltså handlar om relativt säkra investeringar så drar många långivare öronen åt sig i samband med att man söker finansiering till en fastighet. i synnerhet gäller detta om man är en ny spelare på planen. Där kan det vara oerhört svårt att hitta fastighetsfinansiering och om man väl lyckas med detta så får man också, normalt, betydligt sämre villkor än vad fallet är om man är en etablerad aktör på marknaden.

Det ligger också lite i sakens natur och det finns en logisk förklaring till detta. Att investera i fastigheter - oavsett var i Sverige, oavsett om det handlar om befintliga fastigheter eller om planerade nybyggnationer - bär en hög kostnad. Som långivare så måste man lägga ut mycket pengar och ta stora risker. Finansiering till en fastighet som sedan visar sig vara en förlustaffär är något som kan stjälpa en verksamhet som sysslar med lån.

Etablerade företag har lättare att beviljas finansiering till en fastighet

Det måste man tänka på och det är också anledningen till varför etablerade företag ofta har enklare att erbjudas finansiering till en fastighet. De har A) hunnit skaffa ett större eget kapital - något som gör att man kan lägga en större kontantinsats och B) de har ett rykte av att klara allt som hör ett fastighetsägande till. Är du ny på marknaden så har du mycket att bevisa.

Rådet är därför att du också ser till att du är så transparent som möjligt i samband med att du söker finansiering till din fastighet. Ha en genomarbetad affärsplan, se till att ha ett eget kapital - du ska fortfarande kunna betala en kontantinsats - och se till att du, och dina eventuella partners, har rent mjöl i påsen. Långivaren kommer att granska er hårt och hittas eventuella brister eller rena lögner så blir det svårt att att beviljas ett fastighetslån. För att inte säga omöjligt.

8 Feb 2021