Så väljer du rätt spjälsäng

Att välja en spjälsäng är ett stort steg för varje förälder. Många väljer att samsova med barnet i början, men där man efter ett tag vill att barnet i fråga ska få en egen säng. Detta innebär att man dels lär barnet att sova själv och att man dels - vilket man kan behöva - kan få en bättre sömn som förälder också.

Att välja en ny säng till sitt barn är emellertid inte helt enkelt. Dels så finns det den klassiska vaggan, dels så finns spjälsängar och dels finns också en ny variant som kallas för Bedside- crib. Den senare har ökat i popularitet och det finns anledningar till detta. Dels så tar en Bedside Crib lite mindre plats, dels så ger de en närhet till bebisen och dels så förenklas ofta exempelvis ombyten av blöja under natten av en sådan säng.

De flesta väljer emellertid en spjälsäng och här tänkte vi ge några tips om vilka faktorer det valet ska baseras på. Det första man som förälder ska tänka på gäller, såklart, säkerheten. Ditt barn ska inte kunna ramla ur eller göra sig illa i spjälsängen. Att bebisar kan fastna med exempelvis armar mellan spjälorna gör att man bör ha ett spjälskydd som förhindrar detta. Det ger trygghet.

spjälsäng

Välj en spjälsäng som passar er alla

En annan sak att tänka på gäller komfort: se till att madrassen är anpassad efter sängen. För er egen skull kan även en höj- och sänkbar madrass underlätta ganska rejält. I synnerhet om ert barn ofta vaknar på nätterna och ni måste ta upp hen för att trösta eller byta blöja.

Storleken på sängen är givetvis även det en faktor att ha i åtanke. Den ska dels inte vara för liten för ert barn - vilken den, oavsett storlek, sällan är för en bebis - och dels så ska den även passa in i er bostad. Det är helt okej att tänka så i samband med att man köper en spjälsäng - hur mycket yta har ni till ert förfogande?

Att tänka rent estetiskt är även det en faktor som inte ska underskattas. Här finns den en uppsjö av modeller i alla tänkbara utförande och färger så där finns sällan några svårigheter i att hitta rätt.

Juniorsäng när bebisen blir barn

Bebisen kommer att växa och i genomsnitt så används en spjälsäng i ungefär 24 månader. Beroende på hur stort - och aktivt - din bebis är så kommer även sängen att förändras. Bytet från spjälsäng till en barnsäng kommer att ske och i vissa fall hellre förr än senare.

Hur vet man när det är dags? En tydlig indikation på detta gäller säkerheten. Så fort din bebis börjar klättra och kan ta sig över spjälorna så måste du agera. Ett fall kan bli väldigt farligt!

Många spjälsängar går att modifiera och anpassa efter detta där du tar bort en del och lämnar öppet för barnet att klättra in och ut som det behagar. Men, en juniorsäng är ofta ett bättre alternativ och, som sagt, förr eller senare så är det ändå dags att byta.

20 Nov 2021