Resa

Olika dagsutflykter som kan erbjudas på Öland! Nära till Kalmar med passagerar- och cykelfärjan Dessi.

Färje- och båttrafik

Passagerar- och cykelfärjan Dessi
Under vår, sommar och höst, finns förutom Ölandsbron,ytterligare en möjlighet att ta sig till och från Öland, med den populära cykel- och passagerarfärjan Dessi.
Det råder cykel- och gångförbud på Ölandsbron och ett alternativ är att ta sig över sundet med passagerarfärjan DESSI.
Se tidtabell till höger!

Färjan till fastlandet med M/S Solsund
Byxelkrok - Oskarshamn. Går dagligen mitten av juni - mitten av augusti. 

Blå Öland - en blick mot land

Med m/s Solkust färdas vi långsamt söderut längs kusten mellan Byxelkrok och Horns Udde. Tisdag, torsdag och lördag från 2 juli till 30 juli kl 19-22. Extraturer 1, 4 och 6 augusti kl 18.30.
Pris: 385:-/pers. Barn under 7 år gratis men då ingår ingen mat. Det är ok att ta med eget till dem.. Betalning kontant eller kort ombord vid avresa.

Bokning: www.solkustturer.se eller 0491-77072. Vid olämpligt väder ställs turen in. Information om avvikelse lämnas på telefonsvarare 0491-19777 samma dag efter kl 12.

Tillsammans med Jan Mikaelsson (0705125569) upptäcker vi ett Öland som vi inte ser från bil eller cykel. Under turen berättar vi om Ölands spännande historia från den tid då ön låg på södra halvklotet fram till våra dagar, och det är en riktigt spännande historia!  Naturligtvis pratar vi om öns unika kalksten med dess tidiga djurliv i form av fossil och om stenens betydelse för ölännningen genom historien. Vid bergtäkten på Horns Udde ser vi spåren efter Gustav Vasas tidiga stenbrytning i ett helt annorlunda och fantasieggande perspektiv.

På resan söderut passerar vi också det dramatiska bergraset i klinten vid Fornbo och får undersköna vyer av platsens gamla fiskeläge. Ja, vi kommer att upptäcka mycket tillsammans; dynerna i Ramsnäs, den vita sanden på stränderna och raukarna i Byrum är bara några exempel på vad vår blick mot land har att erbjuda denna sommarkväll.

På återresan till Byxelkrok passerar vi häxornas ö, Blå Jungfrun (om vädret tillåter). Är det klart väder får vi en helt fantastisk och oförglömlig vy över denna spännande ö.

Under turen serveras några smakbitar från Kalmarsund inklusive vatten/lättöl. Öl, cider och vin går att handla ombord.
 

Båt till Blå Jungfrun

Bokning Oskarshamns turistbyrå telefon 0491-77072 och M/S Solsund www.solkustturer.se.
Pris: 280 kr/vuxen och barn 7-16 år 140 kr.